Work and Holiday (Çalışma ve Tatil) ve Working Holiday (Çalışma Tatili) kavramları sıklıkla karıştırılır. Bana kalırsa farklı vize türlerine sahip bu konseptlerin karıştırılıyor olması, birbirlerini bu kadar andırmaları sebepli haklı bir yanılgı.
Work and Travel çoğumuzun Amerika’ya giden yakınları sayesinde öyle ya da böyle aşina olduğu bir macera. Bugün istiyorum ki biraz da adını görece az duyduğumuz iki vize türüne bakalım. İyi haber şu ki; iki farklı isme rağmen hem Working Holiday 417 Vizesi (subclass 417) hem de Work and Holiday 462 Vizesi (subclass 462) aynı hedef kitlesine hitap ediyor. 18-30 yaş aralığındaki bu genç hedef kitle, Avustralya‘ya seyahat ederek bir yıl boyunca burada yaşama ve çalışma (çalışma koşullarına ve bölgeye bağlı olarak bu süre 1 yıl daha uzatılabiliyor) iznine sahip olabiliyor. Elbette ki bir yandan eğlenecek vakti de bularak.
Her iki vize de esasen aynı şey için tasarlanmış olsa da başvuranların bilmesi gereken bazı farklılıklar mevcut. En büyük fark, vatandaşı olunan ülkeye göre talep edilen vize türünün ayrışıyor olması.

Hangi ülke vatandaşları Working Holiday 417 Vizesi alabilir?
Belçika
Kanada
Danimarka
Finlandiya
Fransa
İtalya
Norveç
İsveç
Hollanda
İrlanda
İngiltere
Estonya
Almanya
Japonya
Malta
Hong Kong
Güney Kore
Kıbrıs
Tayvan

Hangi ülke vatandaşları Work and Holiday 462 Vizesi alabilir?
Türkiye
İspanya
Amerika Birleşik Devletleri
Çin
Ekvador
Macaristan
Endonezya
İsrail
Tayland
Lüksemburg
Malezya
Polonya
Portekiz
Arjantin
San Marino
Slovakya
Slovenya
Bangladeş
Şili
Uruguay

Biraz da diğer farklılıklara bakalım:
– Work and Holiday 462 Vizesi (subclass 462) için ingilizce yeterliliği için belge ve eğitim ön koşulu (en az üniversite mezunu ya da üniversitede ilk 2 yılı bitirmiş bir öğrenci olmak vb.) mevcutken; Working Holiday 417 Vizesi (subclass 417) için dil ve eğitim kısıtlaması bulunmaz.
– Work and Holiday devletinizden destek mektubu ister (Çin-Amerika-İsrail hariç), ancak Working Holiday istemez. (TC Vatandaşları bu sebepten Dış İşlerine başvurmak zorundadır)
Work and Holiday ve Working Holiday ortak yönleri:
– İki programa başvurmak için de 18-30 yaş arası olmak gerekir.
– Her iki vize türü de +1 sene uzatılabilir. Bu önceleri yalnızca Working Holiday Vizesi için mümkündü ancak birkaç seneden beri Work and Holiday için de mümkün. Süre uzatımı için ön koşul ülkede geçirilen ilk sene boyunca toplam 88 gün (üç ay) çalışmış olmaktır.
– Her iki başvuru da Avustralya haricindeki ülkelerden yapılmak zorundadır.
– Başvuranların bonus olarak herhangi bir yakınını yanında getirmesi yasaktır.
– Her iki vize türünde de altı aydan fazla aynı işveren için çalışmama konusunda kısıtlamalar bulunur. Ayrıca, alınan herhangi bir eğitim dört aydan fazla süremez, eğer oraya gittikten sonra eğitime başvurma kararı alınırsa vize türünün öğrenci vizesine dönüştürülmesi için müracaat edilmesi gerekir.
– Ve son olarak, başvuran gidiş-dönüş ücretleri ile tüm süre boyunca konaklama masraflarını karşılayabileceğine dair yeterli finansmana sahip olduğunu banka hesabıyla kanıtlamalıdır.

Avustralya vize türleri hakkında araştırdığım birkaç püf noktayı sizlerle paylaşmayı umdum, dilerim yardımcı olabilmişimdir. Eğer bu derya deniz ülkeye yerleşmiş tecrübeli birinden daha fazlasını öğrenmek isterseniz buyurunuz Youtube linki sizlerle. İyi seyirler!