Türkiye’nin seyrek nüfuslu olan yerleri ve nedenleri başlığıyla ülkemizde hangi bölgelerin ve şehirlerin daha az nüfuslu olduğuna ve seyrek nüfuslu olan yerler neden seyrek nüfuslu olduğuna değineceğiz. Türkiye dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahip olduğundan Türkiye’nin nüfusu çoğunlukla yeryüzü şekillerine göre dağılış göstermektedir.
Nüfusun dağılışını etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz;
Fiziki Faktörler İklim: Yağış, Sıcaklık Bitki Örtüsü Yeryüzü Şekilleri: Yükselti, Dağların uzanış şekli, Toprak Su Kaynakları
Beşeri Faktörler Tarihi Nedenler Tarımsal Faaliyetler Sanayi, Ticaret ve Madencilik Faaliyetleri Ulaşım Turizm
Bir ülkenin nüfus dağılımında fiziki faktörler ön planda ise o ülkede sanayi gelişmemiştir. Çoğunlukla geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bir ülkenin nüfus dağılımında beşeri faktörler ön planda ise o ülkenin sanayisi gelişmiş demektir.
Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip bölgesi Marmara Bölgesi’dir. İli ise İstanbul’dur. Türkiye’nin en az nüfusa sahip olan bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi’dir. İli ise Tunceli’dir.
Marmara Bölgesi’nde Türkiye’nin Seyrek Nüfuslu Olan Yerleri

Marmara Bölgesi Türkiye’nin en yoğun nüfuslu bölgesine rağmen Marmara Bölgesi’nde de seyrek nüfuslu yerler bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nde seyrek nüfuslu olan yerler; Yıldız Dağları, Biga ve Gelibolu Yarımadası.
Yıldız Dağları dağlık ve engebeli olmasıyla birlikte bu bölge ana ulaşım noktalarına uzak olmasından dolayı, Gelibolu Yarımadası tarihi bir yer olmasından dolayı, Çanakkale’de henüz bir köprü olmadığından ulaşım sorunlarını beraberinde getirdiği için Biga Yarımadası seyrek nüfuslu kalmıştır. Çanakkale’deki köprü yapımı tamamlandığında Biga Yarımadası seyrek nüfuslu olma durumu ortadan kalkabilir.
Karadeniz Bölgesi’nde Seyrek Nüfuslu Olan Yerler
Karadeniz Bölgesi’nde başlıca tenha nüfuslu olan yerler; Doğu Karadeniz Bölümü’nün iç kesimleri “Bayburt, Gümüşhane çevresi” ve Sinop, Kastamonu çevresidir.
Doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kısmı yoğun nüfuslu olmasına karşın bu bölümün iç kesimleri “Bayburt, Gümüşhane çevresi” engebeli olmasından ve tarım arazilerinin yetersiz olmasından seyrek nüfusludur. Yine Sinop, Kastamonu çevresinde Küre Dağları’nın kıyıya yakın paralel olmasından dolayı ulaşım fazla gelişememiştir. Doğal liman olan Sinop’ta ulaşım imkanlarının elverişsiz olmasından dolayı fazla gelişme gösterememiştir.
Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde Seyrek Nüfuslu Olan Yerler

Ege Bölgesi’nde Menteşe Yöresi, Akdeniz Bölgesi’nde Teke ve Taşeli Platosu seyrek nüfuslu yerlerdir.
Bu yerlerin seyrek nüfuslu olma nedenlerine gelecek olursak; bu bölgelerin arazi yapısı karstiktir. Arazinin karstik oluşu toprağın verimsizliğini beraberinde getirir. Engebeli bir arazinin olması ve ana ulaşım yollarına uzak oluşu bu yerlerin seyrek nüfuslu olmasında etkilidir.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde Türkiye’nin Seyrek Nüfuslu Olan Yerleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nde seyrek nüfuslu olan yer Hakkari Bölümü‘dür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde seyrek nüfuslu olan yerler sınıra yakın olan yerlerdir.
Hakkari bölümü’nde seyrek nüfuslu olmasının nedeni arazinin engebeli olmasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sınıra yakın olan yerlerin seyrek nüfuslu olmasının nedeni yağışın azlığı, buharlaşmanın fazlalığı, kuraklığın olmasıdır.
İç Anadolu Bölgesi’nde Seyrek Nüfuslu Olan Yerler
İç Anadolu Bölgesi’nde seyrek nüfuslu olan yer Tuz Gölü ve çevresidir. Tuz ve Gölü çevresinin seyrek olmasının nedeni yağışın az oluşu, buharlaşmanın fazla oluşu ve kuraklıktır.