Sofya gezilecek yerler listesi / Sofya gezi rehberi adlı yazımda sizlere hafta sonu tatilinde Sofya’ya uğrayıp nerelere gitmeniz gerektiğini anlatacağım.
Balkanların merkezinde olan Bulgaristan’ın başkenti olan bu güzel şehir, Asya ve Avrupa Kıtaları’nın geçiş yolu üzerinde bulunmaktadır. Bulgaristan tarih boyunca Romalılar, Bizanslılar, Slavlar ve Bulgarlara ev sahipliği yaparak çok köklü ve zengin bir tarihe sahiptir. Bulgaristan birçok kültürü içinde barındırmaktadır.

Bulgaristan uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu egemenliği altında kalmıştır. Milliyetçilik Akımı’ndan etkilenen Bulgarlar, 1875 yılında başlayan isyanlar ve İkinci Balkan Savaşı’ndan sonra 3 Ekim 1908’de bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
Sofya, Bulgaristan’ın en büyük ve en kalabalık şehridir. Uzun yıllar birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı zengin bir kültüre sahiptir. Sofya son yıllarda hem ekonomik hem de turistik açıdan çok fazla gelişme göstermiştir.
Sofya’da Konaklama
Rosslyn Thracia Hotel Sofia, Art ‘Otel, Grand Hotel Sofia, Central West Hotel, Design Hotel 36, Hotel Forum, Magic Castle Hotel, Boutique Hotel L do Rado, Hotel Villa Boyana gibi otelleri tercih edebilirsiniz.
Gençlerin kaldığı hostellerden de bahsedelim isterseniz. Hostel №1 İn Sofia, Ivory Tower Hostel, Hostel 123, Hostel Mostel
Sofya Gezilecek Yerler
Aleksander Nevski Katedrali

Eiffel Kulesi nasıl Paris’in sembolü olarak nitelendiriliyorsa, Aleksander Nevski Katedrali Sofya’nın ve Bulgaristan’ın sembolü haline gelmiştir. Aleksander Nevski Katedrali’nin açılış yılı 1912 yılıdır. Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazandığı 1877-1877 Rus-Osmanlı Savaşı’nda ölen 200.000’e yakın Slav kökenli askerlerin anısına yapılmıştır.
Dış tarafından her açıdan fotoğraf çekebilme şansına sahipsiniz. Neo-Bizans mimarisine sahip ve altın kaplama kubbeleri de çok ilgi çekici. Farklı büyüklüklerde 12 çanı bulunmaktadır. Sofya gezi rehberi olarak burayı ilk ziyaret etmenizi öneririm.
Rus Kilisesi

Saint Nicholas Kilisesi olarak da bilinen Rus Kilisesi altın kaplı kubbeleri ve mimarisiyle çok şirin bir yapıya sahip. Bulgaristan’ın bağımsızlığı için yapılan savaş sırasında Rus birlikleri tarafından 1882 yılında Saray Camii yıkılarak 1914 yılında inşa edilmiştir.
Bu yapının yanından geçerken yeşil ve beyaz renklerinden oluşan dış cephesi adeta kendisini ziyaret ettiriyor size.
Banyabaşı Camii

Sofya şehir merkezinde bulunan Banyabaşı Cami Mimar Sinan tarafından 1576 yılında inşa edilmiştir. Sofya’da ibadete açık olan tek Müslüman ibadethanesi durumundadır. Banyabaşı Camii’ni ziyaret ettiğinizde Zekeriya Abiye benden selam söyleyin. ?
Vitoşa Bulvarı

Vitoşa Bulvarı Sofya’nın en meşhur ve en işlek yerlerinden birisi. Ünlü marka mağazaları ve birçok restoran ve kafe bu bulvarda yer almaktadır.
Saint George Kilisesi

Saint George Rotunda Kilisesi Roma zamanından kalan bu kilise yuvarlak kubbe anlamına gelen “Roma Rotundası” olarakta geçiyor.
Erken Hristiyanlık döneminde inşa edilen bu kilise Sofya’da inşa edilmiş en eski yapı unvanını taşımaktadır. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmıştır.
Boyana Kilisesi

Boyana Kilisesi şehir merkezinin biraz uzağında Vitoşa Dağı’nın eteklerinde farklı dönemlerde inşa edilmiş 3 yapıdan oluşmaktadır.
Kilisenin en önemli özelliği 1259 yılında çizilmiş freskleridir. 89 sahnede 240 insan figürünü barındıran bu freskler, Orta Çağ sanatının günümüze ulaşmış örneklerindendir.
Ayasofya Kilisesi

Şehre ismini veren Ayasofya Kilisesi Aziz Sofya’nın ruhunu koruduğuna inanılmaktadır. Bu kilise haç şeklinde tasarlanmıştır. Bu kilise, antik Roma tiyatrosunun ve bir dizi eski kilisenin üzerine inşa edilmiştir.
Sosyalist Sanat Müzesi

2011 yılında açılan Sosyalist Sanat Müzesi 1944 – 1989 yılları arasında komünist rejim dönemine ait eserler barındırmaktadır. Vlademir Lenin, Joseph Stalin gibi liderlerin, komünist yönetim altında çalışmış işçilerin heykellerini ve portrelerini görebilirsiniz.
Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu 1904 yılında bir grup tiyatrocu tarafından kurulmuştur. Tiyatro 1923’te yangın sonucu ve 2. Dünya Savaşı’nda ağır hasar alan tiyatro her defasında aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Ulusal Kültür Sarayı

Çok fonksiyonlu konferans ve sergi merkezi olan Ulusal Kültür Sarayı 1981 yılında açılmıştır. Daha çok konserler için kullanılan bu saray, 13 holü ve 15000 metrekarelik sergi alanıyla fuarlara da ev sahipliği yapıyor.
Canım Sofya <3 Bana anılarımı hatırlatan yazın için teşekkürler 🙂