Kamp İçin Öneriler-Kamp Malzemeleri ve Hazırlık Listesi

Abone ol

”Kamp İçin Öneriler-Kamp Malzemeleri ve Hazırlık Listesi’’ başlığıyla beraberiz. Uzun süren karantina sürecinin ardından yavaş yavaş normalleşmeye başladığımız şu günlerde biriken olumsuz duyguları atmak için; yenilenen, yeşillenen ve canlılara kucak açan doğaya koşmanın zamanı geldi. Grup ya da bireysel olarak insanların hobisi haline gelmiş olan sevilen etkinliğimiz ile ilgili konuşacağız. Doğada kamp hayatına yeni adım atan ya da adım atmak isteyenleri de düşünerek kişisel çıkarımlar, öneriler ve rehber olacak tecrübelerimizi paylaşacağız.

Doğada yaşam koşulları zor mudur? Olmazsa olmaz ekipmanlar nelerdir? Kampta eğlenceli zaman geçirmek ve oyun tercihi için öneriler nelerdir? Kamp için öneriler nelerdir? Yiyecek ve içecek saklama koşullarımız nasıl olmalıdır? Çadır kurulumu için önerilerimiz nelerdir? Pratik ve doyurucu yemekler hangileridir? Kampta hangi tatlılar yapılabilir? Ateş, temizlik, ısınma için malzemeler nelerdir? Kamp hazırlık listesinde bulunması gerekenler nelerdir? Birçok soruyu cevaplandıracağız.

İnsanlar Doğayı Neden Sever?

Bu konuda çeşitli yaklaşımlar mevcut. Bir doğasever olarak ben bu olaya saf bir dürtüyle yaklaşıyorum. Doğa bizi dinlendiren renklere, seslere, ısıya, tatlara ve canlı değişimlere sahip. Yerine göre 4 mevsimin farklılığını bize sunarak yapay ve boğulmuş hayatımızdan bizleri kurtarma gücünü taşımakta. İlk insana ne sunduysa son insana da cömertçe aynı nimetleri sunan doğanın kutsal kollarına kendimizi atmak bize terapi gibi gelmektedir. Daha iyi hissetmek ya da normalleşmek için bir zamanlar tamamen ait olduğumuz yere dönmeye ihyacımız var. Kamp için öneriler ve kamp hazırlık listesi içeriğini 2 kısımda ele alacağız.

Birinci Kısım: Kamp İçin Öneriler

blank

İlk İş: İlk işimiz; kamp kararı aldıktan sonra nelere ihtiyaç varsa bunları listelemek ve temin etmektir. Kamp yapmak ile piknik yapmanın farklı olduğunu belirtelim. Doğada gezmeye, ısınmaya, yemek yemeye, temizlik yapmaya, kendinizi korumaya ve uyumaya yönelik ihtiyaç duyduğunuz malzemeler olmadan adım atmanız size eziyet olarak geri dönecektir. Kalkıştığınız işe pişman olmanızı istemeyiz. Fiziksel hazırlık çok önemli!!!

Güvenlik İçin: Tecrübelerden faydalanmak için daha önce seçilen bölgeye gidenlerin yorumlarına göz atın, yanınızda donanımlı arkadaşlar bulundurun ve sizin dışınızda birilerine nerede olduğunuzu ve dönüş zamanınızı bildirin.

Yer Seçimi: Yaşadığınız bölgeye yakın yerlerden başlayarak var olan kamp alanlarının listesini yapın. Aralarından en yakın ya da en rahat olduğu bilinen noktayı ilk tecrübe için seçmek ulaşım vb. işleri kolaylaştıracaktır. Belirlenen bölgeye adımı attınız. Birinci basamak tamamlandı. Şimdi kamp için öneriler mevzusu için sahaya inelim.

İkinci Bölüm: Kamp Malzemeleri ve Hazırlık Listesi

Çevre temizliği: İlk kural kamp alanında çöpleri toplayıp poşetleyeceğiniz bir yer seçin. Gece olunca sokak hayvanlarının çöpü dağıtmaması için poşeti ağaca asabilirsiniz. Uykunuz da bölünmemiş olur.

Zemin Seçimi: Mutlaka düz bir zemin bulun ve zeminde taş, cam parçası vb. zarar verici maddelerin olmadığına emin olduktan sonra oraya çadır alanı olarak belirleyebilirsiniz.

Uyku Konforu-Çadır Kurulumu: Kamp malzemeleri alırken ihtiyaç karşılamak adına piyasadaki poşet seviyesinde olan çadırlara tenezzül etmemenizi tavsiye ederim. Hobi olarak baktığınız kamp etkinliğini tekrar tekrar konforlu icra etmek için piyasada kalite olarak bilinen markaların (spor mağazaları) uygun ve indirimli ürünlerini tercih edebilirsiniz. Aldığınız çadırı evde kurmayı deneyip, eksik parça vs. varsa doğaya çıkmadan temin edin. Ayrıca otomatik kurulumlu çadırlar tercih etmek kolaylık sağlayacaktır. Çadır içinde uyku konforu için uyku tulumu, mat ve evde getirdiğiniz battaniyenizi kullanabilirsiniz. Konfor sağlamak açısından rüzgar, güneş ve ateş yönüne göre çadır giriş yönünü konumlandırın. Mesela sabahın ilk güneşini almamak için çadır girişini doğu yönüne çevirmeyin.

Kalın Mat Temini: Çadırın zemini ve ısı yalıtımı için vazgeçilmez bir üründür. Kalın ve çadır zeminini kaplayacak ölçüde alınması faydalı olur.

Sıcak Su Torbası: Vücudun ısı kaybını korumaya, çadır içi ısınmaya ve sabaha karşı sıcaklık düşüşlerinden sizi korumaya yardımcı olur.

Ateş ve aydınlatma malzemeleri: Gerçekçi olun ve imkanlar doğrultusunda mutlaka bir aydınlatma sistemi temin edin. Bir tepe lambası ve ışıldak satın alın. Bu ikili basit düzeyde işinizi görecektir. Yemek zevkimiz ve ısınma için ateş yakmak gerekmektedir. Ateşi yaktığınız alanın çadırlardan uzak olmasına dikkat etmelisiniz. Yanınızda kibrit, çakmak ve tutuşturucu jel bulundurun.

Kamp Malzemeleri ve Kamp Hazırlık Listesi: Yemek Bölümü

Kamp için öneriler: Doğada ne yenir?
Kampa için öneriler: Doğada ne yenir?

Kamp hazırlık listesi: Kamp için öneriler kısımda en önemli kısımda olduğumuzu düşünüyor olabilirsiniz. Doğada ne yenir? Doğada pratik yemekler nelerdir? Öncelikle kaç gün doğada kalacaksınız belirleyin. Bir gece için düşünürsek kahvaltılık, ana öğün, tatlı ve içecek ihtiyacınızı minimum seviyede giderecek bir liste hazırlayın. Kahvaltı için; zeytin, peynir, sucuk, domates, salatalık, ekmek, yumurta, su, çay, meyve suyu… bilindik ürünlerden keyfiniz ölçüsünde temin edin. Ana öğün olarak; hızlı-doyurucu konserve (ton balığı, barbunya vb.) ve paketli gıdalar karşımıza çıkıyor. Alternatif olarak bulundurun. Ağzının tadını bilenlerse; et ürünleriyle yapılabilecekleri değerlendirmeliler. Köfte, tavuk şiş, saç kavurma, balık ızgara, güveç, sucuk ekmek, tavuk sote, menemen… hızlı ve az malzemeyle yapılabilecek yemeklerdir. Tatlı olarak ise meyve tatlıları tercih edilebilir. Közde kızartılmış tarçınlı ya da çikolatalı muzu deneyebilirsiniz. Ayrıca kızartılabilen şekerlemeler (marshmallow) tercih edilebilir. İçecek olarak vazgeçilmezimiz odun ateşinde çay ve közde Türk kahvesi olursa ne ala… Tarifler için tıklayınız.

Kamp Hazırlık Listesi-Kamp İçin Öneriler

Kamp malzemeleri Kamp için öneriler
Kamp malzemeleri-Kamp için öneriler

*İlk deneyimi konforlu geçirmek için yola çıkmadan önce hava koşullarını incelemek lazım.

* Kamp için öneriler kısmında vazgeçilmezimiz olan temizlik ihtiyacı için; sıvı sabun, ıslak mendil, su temini yapılmadan yola çıkmak eksik bir hazırlık olacaktır.

*Işıldak için pil bulundurmak gece boyu aydınlıkta kalmanıza yardımcı olur.

*Mutlaka bıçak, balta, mini kürek, şiş, tel ızgara ve tek kullanımlık çatal-tabak-bardak vb. malzemeleriniz olsun.

*İmkanlar çerçevesinde su geçirmez (bot, mont…) ve ısı yalıtımlı kıyafetler temin edin.

* Sürekli ateşe ihtiyaç duymadan sıcak su ihtiyacınızı karşılamak için 12 saat sıcak-soğuk tutma özelliği olan termos alın. Sabah uyandığınızda içilebilir düzeyde sıcak bir kahve ya da bitki çayı harika olacaktır.

*Ateş alanının etrafına taşlardan bariyer yapmayı unutmayın.

*Oturabilmek ve keyifli sohbet için kamp sandalyenizi hazır edin.

*Kamp süresince çadır fermuarını kapalı tutarak sinek ve böceklerin çadıra girmesini engelleyebilirsiniz.

*Tavla, kağıt, satranç vb. oyunları keyifli zaman geçirme adına yanınızda bulundurabilirsiniz.

*Elbette yedik, içtik ve boşaltım ihtiyacı duyacağız. Belirlediğiniz bir alan olmalı, rastgele bir eyleme kalkışmak iğrenç sonuçlar doğurabilir. Minik çukur açarak ya da tek kullanımlık lazımlık temin ederek ihtiyacınızı güvenli şekilde giderebilirsiniz.

*Türkiye şartlarında mevsim fark etmeksizin mutlaka yağmurluk bulundurmalısınız.

*Hava durumuna göre yağış riski varsa çadır zeminine sermek üzere mutlaka branda temin etmelisiniz.

*Kulaklık veya tıkaç bulundurmak ses ve böcek endişeniz varsa sizi koruyacaktır.

* İlaç ya da ilk yardım malzemesi olarak; sinek ilacı, güneş kremi, ip, sargı bezi, makas, bant ve kronik hastalık durumunuz varsa ilaçlarınızı kamp çantanızda bulundurun.

Kamp için öneriler: Doğaseverler, doğaya tek kullanımlık alan muamelesi yapmaz. Ateşi söndürür, çevredeki çöpleri temizler ve dili döndüğünce doğaya teşekkürünü sunarak doğadan ayrılır. Değerli okuyucumuz, bu başlıkta ihtiyaçlar, öneriler, yemekler tarifleri, kamp taktikleri, yaklaşımları ve kuralları belirttik. Doğa çok geniş bir yaşam alanıdır. Yazımız tecrübemizle sınırlı olup süreç içinde paylaşımlarımız devam edecektir. Takipte ve hoşça kalın.

Orhan Demir
Orhan Demir
Psikolojik Danışman

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En popüler