”Açlık Romanı-Kitap Özeti-Bir Nefeste Bir Kitap” başlığıyla beraberiz. Eser, nobel edebiyat ödüllü kitaplar arasında olmasa da nobel ödüllü yazar Knut Hamsun’ un ilk romanı olması açısından önemlidir. Knut Hamsun romanları arasından kısa sürede ve keyifle okunabilir bir eserle karşı karşıyasınız. Eserdeki hayalperest yazarın yaşam şartları ağır ancak eserin anlatım dili yalın bir yapıdadır. Eserin Türkçe çevirisini Behçet Necatigil yapmıştır. Mutlaka okunması gerekenler listenizde bulunmalıdır. Eserin özeti, Nobel edebiyat ödüllü yazarlar, Knut Hamsun romanları, Knut Hamsun kimdir? Açlık romanının kahramanları, Eserden alıntılar, Romanın konusu, Olay örgüsü, İşlenen tema… vb. başlıklar için birlikte ilerleyelim.
Açlık Romanı Yazarı: Knut Hamsun

Yazar zorlu yaşam koşulları içinde var olmuş birisidir. Yazarlık dönemi ve yükselişi sancılıdır. Açlık romanı kahramanının başından geçenler yazarın kendi hayatında izler taşır. 1920 yılında Toprak Yeşerince (Markens Grøde) kitabıyla Nobel edebiyat ödülü alan yazar, Norveçlidir. Nobel edebiyat ödüllü kitaplar listesi için tıklayabilirsiniz.
Açlık Romanı Konusu
Açlık romanı: Bir gencin yazar olmak için verdiği çaba ve süreçte yaşadığı açlık serüveni dramatik bir şekilde anlatır. Çokça çıkış yolu deneyen ve her zaman hassas davranan bir adamın keşmekeş hayatına tanık olmak üzeresiniz. Aç ve açıkta kaldığı uzun bir zamanı bizimle paylaşmış olan yazar gerçekçi bir ürün ortaya koymuş.
Romanın Özeti

Kahramanımız, yazar olabilmek çabasıyla didinip durur. Bu uğurda aç ve barınaksız sefil bir hayat yaşamaktadır. Kapı kapı dolaşır ve cüzi miktarlar karşılığında yazılarını satar. Kısa aralıklarla olsa da kazandığı para bazı günlerinin yarı tok ve biraz huzurlu uykuyla geçmesini sağlar. Her zaman naif ve kimseyi kırmayan bir iletişim tarzına sahip olan kahramanımıza aşık olmak kısmet olur. Aşk serüveni de karın tokluğu ve yazarlığı gibi pek yolunda gitmez. Pek çok gece ıslak, soğuk park ve bahçelerde sabahlar. Çekilmez ve sefil bir yaşamını itekleyerek hayali uğruna Norveç sokaklarında devam ettirir. Yaşadığı pansiyon ve otellerde ilginç insanlarla tanışır, ücretle alakalı ağır laflar işitir ve kötü muamele görür. Beyefendiliğini hiç bozmaz. İçinden geçirdiği ve öfke olarak kabul ettiği cümleler ise gerçekten ilginizi çekecek yapıdadır. Kısır döngü: yazılar, açlık, sokaklar. Sürer gider… Ne zamana kadar? Bir yük gemisine binip Norveç sokaklarından ayrılmasıyla açlık romanı okuyucu için biter. İngiltere’ ye giden gemiyle beraber kahramanımız hayallerini de yanına alarak sefalet dolu günlere ev sahipliği yapan cadde ve sokaklardan uzaklaşır.
Olay örgüsü nerede geçiyor?
Açlık romanı olay örgüsü; Norveç’ te bulunan birkaç cadde, meydan ve otel çevresinde yaşanır. Karl Johan caddesi, St. Olaf Meydanı, Graensen Caddesi, Tomte Caddesi, Vongmand Caddesi…Açlığın ve sefaletin kısır döngüsü.
Karakter:
Ylajali: Kahramanın aşık olduğu kadındır. İsmi ise hayalidir.
Andreas Tangen: Açlık romanı başkahramanının ismidir. Kahraman bu ismi kendisi uydurur.
Zacharias Bartel: Açlık romanı başkahramanımızın misafir olmak için kapısını çaldığı ancak kendisini misafir olarak kabul etmeyen bir kişi.
Romandan Alıntılar

“Ricam, söz haline gelemeden içimde kaldı.”
“Ufak tefek, değersiz şeyler. Dünya malım hemen hemen bundan ibaret!”
”Yazdığım kağıtları elimle tarttım, ortalama bir tahminle beş kron değer biçtim.”
‘Servetimi saydın yeniden: Bir yarım çakı, bir demet anahtar; fakat tek metelik yok.’
Değerli okuyucumuz, diğer kitap özetimiz için tıklayın. Takipte ve hoşça kalın.